/* ]]> */

Историческият музей Велинград е дом на общо 5 изложби.

1. Племето Беси – Велинградските земи са били обитавани от дълбока древност. Добрият климат, лековитите води и природната щедрост, са били притегателни сили както днес, така и във вековете назад. Траки, византийци, славяни и прабългари са обхождали тези земи, оставяйки своя отпечатък.

Тракийското племе „Беси“ запечатва своето присъствие с много светилища и крепости в града и околностите. Един от най-знайните обекти е светилището на връх Острец. (според проф. Диана Гергова то е било в чест на бог Дионис. Има предположения и че Александър Македонски го е посещавал за да получи насоки и предсказания.) В историческият музей се помещават някои артефакти от светилището им там.

2. Животът на Вела Пеева – Интересно ли ти е откъде идва името Велинград? Защо точно така се казва града ни? На път си да разбереш!

В гладните години на фашизма и войната около 30те години на миналия век, се зародило партизанско движение, което имало за цел да свали опресивния режим. Много млади хора дали живота си в името на свободата и равенството. Една от най- дейните му членове била Вела Пеева. Нейното име носи Велинград от 1948 година насам.

Всъщност Историческия музей е построен на мястото на родната й къща. Мястото е дарено от баща й, за да може делото и смелостта й да бъдат увековечени.

3. Залата на оперната легенда – Николай Гяуров.

Знаеш ли как е кръстена една от влаковите композиции, които преминават Ламанша. Позна! – Николай Гяуров.

Историята на Николай Гяуров (1929–2004) ни разхожда из живота на едно момче, родено в малкото село Лъджене (днес квартал на Велинград). Малкото селце обаче, се оказва тясно за огромния му талант. До двайсетте си години Гяуров успява се издигне до световната сцена.

И така плътният му басов глас откънтява в Московският „Болшой театър“, миланския театър „Ла Скала“, виенската Щатсопера, парижката „Гранд опера“, лондонската „Ковънт Гардън“, нюйоркската „Метрополитън опера“, както и в много други престижни театри.

Легендата замлъква завинаги през 2004 г. Малко след това негови вещи, плочи, писания, отличия и сценични костюми са поместени в специално посветената зала в Историческия музей на Велинград.

4. Старовремски вещи и традиции от Велинградския край – Ако се интересуваш от стария бит на българите, тази зала ще е от особен интерес за теб. Шевици, домашен интериор, перфектно запазени оръдия на труда – богатата колекция в ИМ „Велинград“ ще те впечатли и зарадва!

5. Най- голямата колекция от Великденски яйца – Историческият Музей е дом и на най-голямата колекция на Писани яйца в България! (4000, ако трябва да сме точни.)

От незапомнени времена писането на яйца във Велинград е високо тачен и почитан занаят. Всъщност, за всеки който не е опитвал – писането с непозната восъчна писалка върху облата повърхност на яйцето изисква доста сръчност и техника. Затова майсторките писарки са предавали занаята на своите дъщери и внучки.

Колекция от богато орнаментирани яйца, съхранени през годините, те очаква в една от залите на музея.

Също в седмиците преди Великден се провежда кръжок за писане на великденски яйца. За дати можете да проверите в сайта или социалните мрежи на ИМ „Вела Пеева“

Колкото и интересна да е една дигитална разходка из музея – нищо не може да замени истинската. За нея си отдели около час.

Източник: http://lovevelingrad.com/

/* ]]> */ ОФЕРТИ