/* ]]> */

За човек, който обича природата, но най-вече обича Велинград природните забележителности са неизброими.

От дъхави иглолистни или широколистни гори, с чист и прохладен въздъх, живописни езера и водопади, до скални феномени и древни светилища – Велинград е обсипан с най-щедрите дарове на природата!

В тази статия събрахме и подредихме колекция от най-зрелищните природни забележителности, които да посетите докато сте в СПА Столицата.

Имайте предвид, че ако искате да посетите някой от природните забележителности във Велинград е желателно да си носите туристически обувки и други пособия.

Ако не ви се разхожда навътре в гората ето и колекцията ни от екопътеки, които се намират на пешеходно разстояние от града.

Природният феномен Славееви скали

Скалният феномен Славееви скали е скално сдание, което е оркестрирано във формата на корона. И наистина това е един от най-красивите скални феномени във Велинград. Всъщност около самата скала са разпръснати множество обекти с култово значение. Мястото е обитавано още от тракийско време защото около самия скален комплекс който се намира на връх Самара се намират много тракийски обредни места.

Това, което прави Славееви скали толкова специални е и панорамата, към Велинград, която се открива пред очите ни!

Клептуза

Друг природен феномен това е езерото Клептуза. Езерото беше символа на Велинград дълги години, но за съжаление в момента е в малко занемарено състояние. Неговата природна красота е описвана още от Иван Вазов в пътеписа му “Из недрата на Родопите“. Също така има останки от тракийско светилище непосредствено над езерата. Днес до светилището което се намира над Клептуза, се намира и живописният параклис “Св.Илия”.

Пресечната точка на 24 меридиан и 42 паралел – сред най-известните природни забележителности във Велинград

До Клептуза също се намира пресечната точка на 24 меридиан и 42 паралел.
Някои хора твърдят, че траките са знаели това, и именно затова са избрали параклиса “Свети Илия” за свое светилище.

Връх Острец

Връх Острец е една от най-високите точки в котловината. На билото е разположено светилище на траките, което датира от четвърти век преди Христа. Има доста теории дори, че това е било дълго търсеното светилище на връх Дионис. Нещо повече – има данни от Херодот, за съществуването му. Според проф. Диана Гергова, която е била ръководител на разкопките, дори самият Александър Македонски е идвал тук.

Откъм туристическа гледна точка, Връх Острец е много приятна екопътека за разходка. Но бъдете предупредени, че последния 1 км е с доста отчетлива денивелация. Може да се стигне до там и с джип, и с велосипед и пеша.

Ако сте решили да посетите пеша – предвидете си целия ден от сутринта. Защото отиването до върха е три часа, с времето за хранене, отмора и и разглеждане и след това слизането – може да ви отнеме към шест часа.

Сърцето на Велингра се намира дълбоко в гората и ако не го знаете и ако няма кой да ви заведе, най-вероятно няма и да го откриете, но то е изключително интересно скално здание което е под формата на сърце и което е много интересно.

Ето още 10 забележителности за които можете да прочетете в блога на www.lovevelingrad.com

Източник: www.lovevelingrad.com

/* ]]> */ ОФЕРТИ